, Tombak Michal Jak zyc dlugo i zdrowo (SCAN da 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Następnie należy zmienić proporcje między surowym a gotowanym jedzeniem (surowe 60%, gotowane - ok 40%).Przy zestawianiu codziennego menu powinno się kierować prostą zasadą - jeść to, co rośnie na ziemi, pod ziemią, na drzewach, miód, jajka, produkty mlecznokwaśne, pić herbatę z ziół, zimą „topioną" wodę, spożywać dużo warzyw, owoców, pić soki.II Etap1.Należy zmienić kolejność spożywanych artykułów: płyny spożywać 20 minut przed jedzeniem, owoce przed jedzeniem, pierwsze danie: surówka, sałatka; drugie danie - węglowodany (kasze, ziemniaki itp.) lub białka (ryby, groch, jaja).2.Należy wyłączyć (w miarę możliwości) wszystkie szkodliwe dla zdrowia produkty (czarna herbata, kawa, wędzonki, ciasta, cukierki itp.).3.Należy stopniowo przyzwyczajać organizm do surowego pożywienia: pić codziennie minimum l szklankę świeżo przygotowanych soków warzywnych, spożywać warzywa: 50% surowych, 50% gotowanych lub smażonych.4.W zależności od pory roku należy zastosować spożywanie w ciągu całego dnia: tylko jabłek (1,5-2 kg), winogron, arbuzów, truskawek.Na śniadanie najlepiej spożywać warzywa i owoce i ich soki, na obiad surówki, sałatki, kasze z masłem lub gotowane warzywa, na kolację surówki, biały ser, ryby, jaja.Przed snem wypić szklankę kefiru.Jeśli w ciągu dnia odczuwamy głód, można jeść zimą: suszone owoce; latem: czereśnie, truskawki, śliwki, arbuzy, gruszki, morele.Zastosowanie takiego typu jedzenia powoduje zmiany w naszych nawykach jedzenia.Posiłki, które na początku były niesmaczne, coraz bardziej będą nam smakować.Podstawowe zasady odżywiania gatunkowegoSpożywanie produktów wyhodowanych w regionie, w którym mieszkamy.Spożywanie warzyw, owoców, orzechów ściśle według sezonu na nie.Każdy posiłek powinien zawierać surowe lub duszone warzywa (1/2 objętości).Rezygnujemy ze spożywania pieczywa drożdżowego, jemy chleb pieczony z mąki gruboziarnistej.Do przygotowania posiłków wykorzystujemy tablicę łączenia produktów nr l, 2 lub 3.Jemy warzywa ze skórką (jeśli nie znamy pochodzenia warzyw, skórkę obieramy - szczególnie zimą).Dokładnie przeżuwamy (50 - 70 razy).Jeśli nie opanujemy wolnego przeżuwania, nie zauważymy efektu po zmianie pokarmu.Przyrządzamy posiłki bezpośrednio przed jedzeniem (potrawy nieświeże, przygotowane powyżej 2 godzin przed podaniem są szkodliwe).Nie odgrzewamy wielokrotnie zup jarzynowych, potraw mięsnych.Rezygnujemy z bulionów mięsnych (oprócz rosołu z drobiu).Zmniejszamy spożywanie produktów sztucznych i rafinowanych.Rezygnujemy z potraw gotowych i konserwowych produktów.Zmniejszamy spożycie kawy i herbaty do l szklanki dziennie.Mniej zmieszanych produktów, zmniejsza ich spożycie.Jedzenie powinno być proste i smaczne.Dodajemy, do potraw: pieprz, imbir, itd.(szczególnie zimą).W porze letniej i jesiennej robimy dzień: „truskawkowy", „czereśniowy", „arbuzowy", „jabłkowy" i nic więcej nie jemy.Raz w tygodniu „głodujemy" 16 lub 24 godz.(pijemy mineralną lub roztopioną wodę).Zimą pijemy roztopioną wodę.Gdy pojawi się świeża marchew, buraki, jabłka, pijemy świeżo przygotowane soki do 1 l dziennie.Walczymy z zaparciami - to główny wróg zdrowia i główna przyczyna starzenia się organizmu.Od poniedziałku do piątku odżywiamy się skromnie.Od 20.00 w piątek do 12.00 lub 20.00 w sobotę przeprowadzamy głodówkę.W niedzielę natomiast można jeść wszystko.Rozkład dnia (zgodnie z naturalnymi biorytmami)Jeśli będziemy stosować się do niego codziennie, gwarantuję rześkość i wspaniałe samopoczucie.Pobudka między 5.00 a 6.00 rano.Przepłukujemy usta (roztopioną, przegotowaną lub mineralną wodą).Pijemy 1/2 szklanki wody (źródłowej, mineralnej, roztopionej z l łyżeczką miodu).Mycie, czyszczenie zębów.Masaż głowy opuszkami palców 1-2 minuty, dopóki nie poczujemy przypływu ciepła do skóry głowy.Masaż małżowin usznych.W tym celu „rozciągamy" je, trzemy obiema rękami w ciągu l minuty.Wykonujemy dowolny zestaw ćwiczeń na kręgosłup i mięśnie brzucha i pleców (3-5 minut).Rozcieramy ciało wilgotnym, ciepłym ręcznikiem, żeby skóra poczerwieniała (2 minuty).Bierzemy naprzemienny prysznic (gorący-ciepły, ciepły-chłodny, gorący-zimny), tak by ciału było przyjemnie (1 - 2 minuty).Nabieramy do miski zimnej wody (do wysokości 10-15 cm) trzymamy w niej nogi (1-2 minuty), można nasypać do miski gładkich kamyków i pochodzić po nich (to dobry masaż stóp).Po tym należy dokładnie wytrzeć nogi i koniecznie założyć skarpety.Przez 2-4 minuty wykonujemy ćwiczenia oczyszczające na oddychanie.Przechodzimy szybkim krokiem lub lekkim biegiem (w zależności od wieku) po parku lub lesie 3 - 5 km.Śniadanie - od 7 do 9 rano.Obiad - między 11.00 a 14.00Podwieczorek - między 16.00 a 17.00.Kolacja - między 18.00 a 20.00.O 22.00 - ćwiczenia na oddychanie oczyszczające (10-15 razy).Naprzemienny prysznic.22.00 - 23.00 - przygotowanie do snu.Sen - od 22.00 do 2.00najspokojniejszy, głęboki, regenerujący organizm.Ludzie żyjący według takiego rozkładu dnia, żyją zgodnie z prawami natury i fizjologii swojego organizmu.Jeśli nie możemy zasnąć między 22.00 a 23.00, a zasypiamy między 1.00 a 3.00, nastawiamy przez cztery dni z rzędu budzik na 5 rano.Przez pierwsze dni nie będziemy się wysypiać, a potem wchodzimy w normalny rozkład.Organizm zawsze łatwo się dostosowuje do tego, co jest dla niego pożyteczne.CZY ISTNIEJE DIETA CUD?Otyłość stała się dziś problemem cywilizacyjnym.Mody i lekarze narzucają wzór bycia szczupłym, to że otyłość stała się zagrożeniem dla zdrowia zrozumieli sami otyli.Pojawiły się dziesiątki „cudownych" diet, skomplikowanych, wymagających wielkich wyrzeczeń.Tak naprawdę jednak zrzucenie wagi jest bardzo proste.Współczesne teorie żywieniowe zwykle opierają się na dwóch kryteriach: kaloryczności i budowie cząsteczkowej (białka, tłuszcze, węglowodany itd.).Dlatego też wszystkie diety odchudzające są tak trudne do przestrzegania.Dopóki człowiek jest na diecie niskokalorycznej to chudnie, ale przy tym odczuwa stale męczący głód.Po zakończeniu przestrzegania diety człowiek zaczyna jeść wszystko i szybko nabiera wagi.Diety niskokaloryczne są raczej dla ludzi z silną wolą, ponieważ wymagają rezygnacji z nawyku jeść dużo i smacznie, a to przyzwyczajenie powstaje latami [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • anikol.xlx.pl