, Keane M., Chase D Dieta w chorobach nowotworowych 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Alergia to reakcja na białko zawarte w mleku, a nietolerancja laktozowa dotyczy cukrów znajdujących się w mleku.Unikanie laktozy nie ma sensu, jeśli masz alergię na mleko.Aż 30 milionów Amerykanów cierpi na niedobór laktozy w kosmkach jelitowych.Ale nawet ci, którzy nigdy wcześniej nie doświadczyli nietolerancji laktozy, będą mieli problem z trawieniem produktów mlecznych w czasie lub po zakończeniu terapii.Jest to skutek zniszczenia kosmków jelitowych i utraty enzymów, które się na nich znajdują.Taki stan jest przeważnie chwilowy i wszystko powraca do normy, gdy odrosną kosmki.Jeśli nietolerancja jest łagodna, to może po prostu wystarczy uzupełnić brakujący enzym.Można to zrobić, zażywając laktazę w postaci tabletki, kapsułki lub płynu.Dostępne jest również mleko o zredukowanej ilości laktozy i mleko bezlaktozowe.W przypadku ostrzejszych i długo utrzymujących się objawów nietolerancji, wyeliminuj laktozę ze swojej diety.Dalsza część tego rozdziału wyjaśni, w jaki sposób możesz to zrobić.Plan dietyMożesz jeść wszystko co należy do diety podstawowej (rozdział 20), z wyjątkiem następujących potraw i płynów:· Mleko - wykreśl z diety mleko wszystkich gatunków zwierząt, łącznie z kozim, krowim i ludzkim; mleko z zebraną śmietaną, mleko odtłuszczone, 1-procentowe, 2-procentowe i pełnotłuste; w proszku i granulowane beztłuszczowe i nis-kotłuszczowe; mleko kwasochłonne, maślankę, jogurt, kefir i inne produkty mleczne z kulturami bakterii; czekoladę i inne słodycze z dodatkiem mleka; gorącą czekoladę ł kakao; mleko skondensowane; mleko rozcieńczone pół na pół z wodą; bitą śmietanę, kremy i śmietanę kwaśną.· Produkty mleczne - nie jedz i nie pij produktów mlecznych, łącznie z niskotłuszczowymi, beztłuszczowymi lodami; nie spożywaj mleka mrożonego, szerbetów, mrożonego jogurtu; koktajli mlecznych i słodowych, budyniów mlecznych; kwaśnej śmietany; masła i margaryny; czekolady i kakao; napojów owocowo-jogurtowych.· Ser - nie jedz żadnego sera, w tym twarogu, sera kremowego, topionego, serów twardych i beztłuszczowych oraz serników.· Wszystkie inne produkty zawierające laktozę - aby te produkty rozpoznać, przeczytaj na etykiecie co zawierają.Oto produkty, które często zawierają laktozę: smakowe mieszanki kawowe; Ovaltina; warzywa w śmietanie, warzywa w sosach kremowych lub maślanych; zupy ze śmietaną; niektóre sosy, np.sos biały, holenderski, serowy czy śmietankowy; niektóre rodzaje chleba, angielskie bułeczki, ciastka i inne produkty cukiernicze; niektóre cukierki (toffee, irysy, karmelki, krówki), czekoladki; sosy deserowe, jak np.syrop czekoladowy i gorący karmel; desery; grzanki francuskie; niektóre kaszki śniadaniowe; popcorn z dodatkami smakowymi; omlety i suflety zrobione z mlekiem; niektóre witaminy, leki uzupełniające i lekarstwa z dodatkiem laktozy; proszkowane substancje zastępujące cukier.W handlu dostępne jest mleko i produkty bezlaktozowe (na opakowaniu produktu znajdziesz odpowiednie informacje).Być może okaże się, że zażycie enzymu laktaza przed zjedzeniem lub wypiciem produktu zawierającego laktozę rozwiąże problem.Pytaj o produkty bezlaktozowe w supermarkecie lub sklepie ze zdrową żywnością.Możesz też spożywać jeden z produktów zastępujących mleko.Następujące napisy na opakowaniu wskazują, że dany produkt nie zawiera laktozy:· Każdy produkt z napisem „bezlaktozowy"· Kwas mlekowy· Mleczan· Laktoalbumina· Wzbogacone mleko sojowe· Mleko orzechowe, np.migdałowe· Mleko ryżowePLAN DIETY WYSOKOTłUSZCZOWEJJeśli podczas terapii straciłeś dużo na wadze, to być może lekarz zaleci, abyś zwiększył ilość tłuszczów w swojej diecie.W tym rozdziale znajdziesz propozycję diety, która może ci w tym pomóc.Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii.Węglowodany i białka dostarczają po 4 kalorie z każdego spożytego grama.Tłuszcze dostarczają 9 kalorii z grama, czyli ponad dwa razy więcej niż inne źródła energii.Organizm łatwo magazynuje tłuszcze, co zapewnia powstawanie zapasów energii.Proponujemy, aby te tłuszcze były bogate w jednonienasy-cone kwasy tłuszczowe, lub w kwasy tłuszczowe omega-3.Badania na zwierzętach i ludziach wykazały, że wielonienasy-cone kwasy tłuszczowe przyspieszają rozwój nowotworów, a potrawy będące źródłem tłuszczów zwierzęcych powodują zwiększoną kwasowość płynów ustrojowych, co też jest korzystne dla rozwoju nowotworu.Kwasy tłuszczowe mleczka kokosowego są bogate w trójglicerydy o średniej długości łańcuchów, co powoduje, że są łatwo wchłaniane nawet przy minimalnym trawieniu [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • anikol.xlx.pl