, podroze.kulinarne.roberta.maklowicza.[osiolek.pl] (2) 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.- Obrany bób dusimy 2-3 minuty na oliwie na ma"ym ogniu,- nast´pnie dodajemy kolendry (nie za duÝo, gdyÝ jest bardzo aromatyczna) i miksujemy.- Gdy mamy juÝ mas´ dodajemy do niej wywar (powsta"y z gotowania bobu),- Êmietank´, sól, pieprz, dok"adnie mieszamy i gotujemy (chwilk´).- Pieczywo kroimy w kosteczki i smaÝymy na maÊle, na ma"ym ogniu,- gdy sà juÝ gotowe dodajemy je do zupy i gotowe.szparagi w sosie serowymSk"adniki:- 0,5 kg szparagów (mroÝone, w Polsce sà jedynie w ofercie dla restauracji)- 200 g sera Gruyer (starty, moÝe byç inny ser, ale powinien byç pikantny i t"usty)- 2 "yÝki màki- 2 "yÝki mas"a38 - 3 szklanki mleka- 1 cytryny- ga"ka muszkato"owaPlan dzia"ania:- Szparagi gotujemy na parze.- Sos, który przyrzàdzimy jest odmianà sosu beszamelowego, z dodatkiem sera to sos mourne?.- W garnku rozpuszczamy mas"o, ale tak aby si´ nie przypali"o, nast´pnie dodajemy màk´,- nie powinna si´ ona zrumieniç, gdyÝ sos beszamelowy jest sosem bardzo jasnym.- IloÊç mas"a powinna byç identyczna z iloÊcià màki.- Mas"o i màk´ mieszamy tak, Ýeby nie by"o grud.- Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy mleko (zimne!, zasada: do goràcego  zimne, do zimnego  ciep"e),- ca"y czas mieszamy.- Garnek spowrotem wstawiany na ogie’,- dodajemy przypraw (ga"ka muszkato"owa powinna byç starta bezpoÊrednio przed dodaniem,- bo wtedy jest najbardziej aromatyczna) i mieszamy co jakiÊ czas.- Dodajemy soku z cytryny, odrobin´ cukru (najmodniejszy jest brown sugar) i ser.- Ser musi si´ ca"kowicie rozpuÊciç w sosie,- dodajemy odrobin´ pieprzu i mieszamy.- Ugotowane na parze szparagi przek"adamy do przygotowanej uprzednio foremki (tzn.wysmarowanej mas"em),- polewamy sosem i zapiekamy.- Na wierzchu powinna si´ utworzyç chrupiàca skorupka.tragiatelle z prawdziwkamiSk"adniki:- 250 g tragiatelle (w"oski makaron  nitki)- 200 g mroÝonych prawdziwków (Ýeby zachowa"y one swój smak muszà byç mroÝone od razu w temperaturze 70 stopni C)- 2 zàbki czosnku- 1 cebula- 1 "yÝka mas"a- 1 "yÝka oliwy- 1/2 szklanki bia"ego, wytrawnego wina- 1 p´czek pietruszki- 1/2 szklanki Êmietany- 150 g parmezanu- sól, pieprzPlan dzia"ania:- Na rozgrzanà patelni´ dodajemy oliw´ i mas"o (wi´cej oliwy, mas"a wystarczy pó" "yÝki,- bez oliwy mas"o by si´ przypali"o),- dodajemy cebul´ i smaÝymy jà, tak aby jà jedynie lekko zeszkliç.- Grzyby kroimy na spore plastry i dodajemy je do zeszklonej cebuli,- ca"oÊç dusimy.- Siekamy czosnek i dodajemy na patelnie (mniej wi´cej w po"owie czasu duszenia si´ grzybów),- zaraz potem zwi´kszamy ogie’ i dodajemy wino.- Gdy wino zniknie z patelni,- danie solimy pieprzymy (ÊwieÝo zmielonym pieprzem)- i zmniejszamy radykalnie ogie’.- Dodajemy s"odkà Êmietank´ 12%,- mieszamy, gdy Êmietanka si´ troch´ wygotuje, ca"oÊç zg´stnieje.- Gotujemy makaron.- Makaron wk"adamy na czystà patelnie, polewamy sosem i mieszamy,- podgrzewamy, dodajemy natk´ pietruszki.- Sos powinien si´ idealnie trzymaç makaronu.- Przek"adamy danie na talerz i posypujemy ÊwieÝo startym parmezanem.W´drówka 74  Wiosenny smak[ Zupa wiosenna ] [ Kluseczki ze szpinaku ] [ Sa"atka rzymska ] [ Zupa jarzynowa toska’ska (aqua cotta) ]zupa wiosennaSk"adniki:- 500 g bia"ej fasoli per"ówki (z w".camellini) ÊwieÝej lub z puszki,- 3-4 listki sza"wi,- 2 ma"e ostre papryczki,- 4 pomidory,- 3 "yÝki oliwy,- 4 szkl.bulionu jarzynowego,- 4 zàbki czosnku,- parmezan do starcia,- sól, pieprz39 Plan dzia"ania:- Fasol´ ÊwieÝà moczyç ca"à noc.- Oliw´ wlaç na patelni´,- wrzuciç na letniej oliw´ grubo posiekany czosnek, papryczk´ i sza"wi´ (smaÝyç ok.4-5 min.na ma"ym ogniu).- Przez ten czas te aromatyczne przyprawy oddadzà oliwie smak.- Do nie odcedzonej fasoli dodaç bulion i gotowaç.- Posiekaç obrane pomidory,- dodaç do oliwy z lekko podz"oconym czosnkiem (pami´taç) i reszt´ przypraw.- Wszystko po"àczyç i dusiç 3-4 min.- Pomidory dodaç do fasolki, gotowaç ok.5 min.- Posoliç, popieprzyç, dodaç ew.troszk´ oliwy.- JuÝ na talerzu posypaç startym parmezanem.kluseczki ze szpinakuSk"adniki:- Ciasto:- 2 Ýó"tka,- 2 p´czki szpinaku,- 1 szkl [ Pobierz caÅ‚ość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • anikol.xlx.pl