,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Surowiec.Do celów leczniczych zbiera się pod koniec okresu wegetacyjnego ulistnione,kwitnące pędy rdestu ptasiego, bez dolnej części, grubszej i bezlistnej i suszy w miejscach za-cienionych oraz przewiewnych.Otrzymuje się jako surowiec ziele rdestu ptasiego - HerbaPolygoni avicularis.Podstawowe związki czynne.W zielu znajdują się flawonoidy (m.in.awikularyna, hipero-zyd i kwercetyna), fenolokwasy (m.in.kawowy i chlorogenowy, p-kumarowy i galusowy),garbniki w ilości około 1,4%, katechina, cukry, do 8% soli mineralnych, zawierających roz-puszczalną krzemionkę (do 0,24%), ponadto związek rozkładający witaminę B1 (tzw.czynnikantytiaminowy).Działanie.Wyciągi wodne ze względu na flawonoidy zwiększają dobową ilość wydalanegomoczu, a wraz z nim usuwają z organizmu nadmiar jonów sodu i chloru oraz mocznika i in-nych szkodliwych produktów przemiany materii.Chroni to w pewnym stopniu wątrobę przedtoksycznymi metabolitami ustrojowymi.Jednocześnie rozpuszczalna krzemionka znajdującasię w wyciągach jest częściowo wydalana z moczem i odgrywa w nim rolę koloidu ochronne-go, utrudniającego krystalizację soli mineralnych i zapobiegającego powstawaniu złogów ka-mieni moczowych.Korzystny wpływ na organizm ma skojarzone działanie rozpuszczalnej krzemionki, flawo-noidów i garbników na ściany drobnych naczyń krwionośnych, prowadzące do zmniejszeniaich nadmiernej przepuszczalności dla osocza i krwinek czerwonych.Wyciągi z ziela rdestuptasiego podane doustnie zmniejszają stany zapalne błon śluzowych żołądka i jelit, hamująrozwój drobnoustrojów, ograniczają przenikanie wody ze ścian jelit do treści pokarmowej idziałają przeciwbiegunkowo, co przypisuje się obecności garbników.Działają też przeciw-krwotocznie w drobnych krwawieniach wewnętrznych.Flawonoidy wykazują zarazem łagodnedziałanie rozkurczowe na drogi żółciowe i ułatwiają odpływ żółci do dwunastnicy.Podane zewnętrzne działają przeciwzapalnie i bakteriobójczo na skórę i błony śluzowe.W lecznictwie ludowym ziele rdestu ptasiego uchodzi za środek obniżający poziom cukruwe krwi.Działania niepożądane.Przetwory z ziela rdestu ptasiego stosowane w zalecanych daw-kach leczniczych nie wywierają działania szkodliwego.W przypadku dłuższego stosowanianależy przyjmować witaminę B1 w tabletkach.Zastosowanie.Przetwory z ziela rdestu ptasiego stosuje się w przewlekłych schorzeniachdróg moczowych, w przypadku zmniejszenia dobowej ilości wydalanego moczu i pojawieniasię w moczu zbyt dużej ilości soli mineralnych, zwłaszcza szczawianów.W mieszankach zio-łowych służą jako środek pomocniczy w chorobie reumatycznej, skazie moczanowej i miaż-dżycy naczyń oraz jako tzw.środek czyszczący321krew w niektórych dolegliwościach skórnych, jak trądzik i wyprysk.Zewnętrznie - w zapaleniubłon śluzowych jamy ustnej, gardła i pochwy.Często też stosuje się przetwory z rdestu ptasiego w stanach zapalnych błon śluzowychprzewodu pokarmowego, nadmiernej fermentacji jelitowej, wzdęciach i niezbyt nasilonychbiegunkach.Ponadto w przewlekłych, łagodnych przypadkach niewydolności wątroby i osła-bionym wydzielaniu żółci.Ziele rdestu ptasiego jest składnikiem wielu preparatów roślinnych produkowanych przezHerbapol, jak mieszanki wątrobowe Cholagoga nr I i III, zioła Reumosan i granulat Reumo-gran, stosowane pomocniczo w chorobie reumatycznej, mieszanka ziołowa Pulmosan, stoso-wana w chorobach płuc, i Vagosan używana do irygacji w chorobach kobiecych.Wyciąg z zie-la rdestu ptasiego wchodzi w skład pasty Fitolizyna, zapobiegającej powstawaniu kamieni mo-czowych.Przetwory.Odwar z ziela rdestu ptasiego: 1-2 łyżki ziela zalać 2 szklankami wody ciepłej iodstawić na 2 godz.Ogrzać do wrzenia i gotować łagodnie pod przykryciem 5-10 min.Po lek-kim przestudzeniu przecedzić.Pić 1/2-2/3 szklanki 2-3 razy dziennie między posiłkami jakośrodek łagodnie moczopędny, poprawiający przemianę materii i usprawniający czynność wą-troby, a także jako lek przeciwzapalny w przewodzie pokarmowym, hamujący krwawieniawewnętrzne.W czasie kuracji przyjmować po 1 tabletce witaminy B1 3 razy dziennie.Zioła czyszczące krew : zmieszać po 50 g ziela rdestu ptasiego, liści brzozy i liści orzechawłoskiego oraz po 25 g strąków fasoli, owoców jałowca, korzeni łopianu i ziela nostrzyka.Za-lać 2 łyżki ziół 21/2 szklanki wody ciepłej i pozostawić na 30 min do napęcznienia.Ogrzać dozagotowania i po przestudzeniu przecedzić.Pić 2/3 szklanki 3 razy dziennie między posiłkamijako środek moczopędny, odtruwający, przeciwzapalny i przeciwkrwotoczny, w marskości wą-troby, niewydolności nerek, gośćcu, dnie, dolegliwościach skórnych i otyłości.Zioła w kamicy moczowej: zmieszać po 50 g ziela rdestu ptasiego i ziela połonicznika orazpo 25 g owoców róży, owoców jałowca, kwiatów wiązówki i ziela skrzypu.Zalać 21/2 łyżkiziół 3 szklankami wody zimnej i gotować powoli pod przykryciem 5 min.Odstawić na 10 mini przecedzić.Pić po 1 szklance 3 razy dziennie między posiłkami w kamicy moczowej, otyło-ści, dolegliwościach skórnych, pomocniczo w gośćcu i skazie moczanowej [ Pobierz całość w formacie PDF ] |
Archiwum
|