, Michael Sharon Zdrowo jesc 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Ma zasadnicze znaczenie dla dojrzewania gruczołów płciowych i ich funkcjonowania, w szczególności prostaty.Zapobiega przerostowi prostaty, który może blokować wydalanie moczu i jest powszechnym źródłem kłopotów mężczyzn po czterdziestym piątym roku życia.Wraz z witaminą B6 cynk hamuje wytwarzanie histaminy i dlatego pomaga w leczeniu alergii.Koi nerwy i depresję, korzystnie działa w chorobie Alzheimera i niektórych rodzajach schizofrenii.Przyspiesza gojenie ran i stosowany jest w leczeniu owrzodzeń będących skutkiem terapii kortyzonem.Będąc składnikiem insuliny, zwiększa skuteczność jej oddziaływania i dlatego używa się cynku w leczeniu cukrzycy.Stwierdzono także, iż pobudza naturalną odporność na choroby; znany jest z tego, że przyczynia się do zdrowia skóry, a także łagodzi objawy łuszczycy.Z tych powodów bywa składnikiem kremów.Objawy niedoboru są bardzo różne.Obejmują powiększenie gruczołu krokowego (prostata), bezpłodność, impotencję i opóźnienie dojrzewania płciowego u dzieci, zahamowanie wzrostu, nieregularne miesiączkowanie, podatność na infekcje i złe gojenie się ran, bóle stawów, miażdżycę naczyń i złe krążenie, trudności w uczeniu się i opóźnienie umysłowe, utratę zmysłu smaku i węchu, alergie, trądzik, rozstępy u kobiet w ciąży, białe plamki na paznokciach, silne pocenie się i podatność na cukrzycę.Zasoby cynku w organizmie ubożeją pod wpływem alkoholu i papierosów.Ponadto silne pocenie się może powodować utratę do 3 mg tego pierwiastka dziennie.Wśród najlepszych naturalnych źródeł minerału są surowe ostrygi, małże, mięso, ryby, surowe zarodki pszenne, drożdże piwne, grzyby, nasiona dyni, żółtko jaj i warzywa strączkowe.Zapotrzebowanie na cynk wzrasta w okresie ciąży i laktacji.Preparaty cynku (do 40 mg) są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.CYTRONELA (CYMBOPOGON CITRATUS)Pachnąca trawa tropikalna, znana także pod nazwą palczatka, bogata w dwa olejki eteryczne: cytral i cytronelal oraz inne terpeny.Używana jest głównie jako środek odkażający i bakteriobójczy, ale pomaga też i w gorączce.Badania naukowe cytro-neli udowodniły, że może ona być skutecznym lekarstwem na grypę i cholerę.Dostępna w sklepach z potrawami regionalnymi.CYTRYNAZnakomite źródło witaminy C i bioflawonoidów, zawiera także niewielkie ilości wapnia, fosforu, potasu i karoten.Ponieważ jest kwaśna, w kuchni może zastąpić ocet.Sok z cytryny ma właściwości odkażające i dlatego służy jako domowe lekarstwo na różne dolegliwości, w szczególności przeziębienie, ból gardła, zapalenie krtani, reumatyzm, alergie i biegunki.Niszczy groźne zarazki, oczyszcza krew, pomaga w odchudzaniu, wzmacnia naczynia krwionośne, wypity przed jedzeniem poprawia trawienie.Najczęściej stosuje się sok z dwóch średnich cytryn zmieszany z wodą; można dodać trochę miodu, aby złagodzić smak.Sok z cytryny może być stosowany w celu rozpuszczania kamieni nerkowych i piasku.Trzeba wówczas zmieszać z wodą sok z pięciu do dziesięciu owoców i pić małymi łyczkami przez cały dzień w ciągu dwóch do czterech tygodni.Świeżą cytrynę można też stosować do przyprawiania sałatek, jako lemoniadę, a także do sporządzania herbaty cytrynowej.Bardzo użyteczna jest też skórka owocu: służy jako zapach do różnego rodzaju potraw, można też jeść samą skórkę usmażoną z cukrem.Aby wydobyć wszystkie dobre właściwości owocu, należy używać tylko świeżych cytryn, nie zastępować ich gotowymi sokami w butelkach.CZARNA JAGODA - PATRZ BORÓWKA CZARNACZARNA PORZECZKA (RIBES NIGRUM)Popularny krzew owocowy.Najlepiej rośnie na północnych obszarach, gdzie powietrze jest chłodne i wilgotne.Tradycyjnie spożywane sąjagody czarnej porzeczki, z których robi się pyszne nalewki, herbatę, domowe syropy i konfitury.Jednakże ostatnio okazało się, że olej z nasion jest dobry do pielęgnacji skóry, czyni ją miękką i elastyczną.Olej ten zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe i jest jednym z najbogatszych źródeł kwasu gamma-linolenowego (GLA); zawiera go o 15% więcej niż olej z wiesiołka.GLA sprzedawany jest w postaci kapsułek o różnych nazwach handlowych w sklepach ze zdrową żywnością.CZARNY BEZ (SAMBUCUS NIGRA)Małe drzewo, pochodzi z Europy.Wczesnym latem obsypane jest drobnymi białymi kwiatuszkami o bardzo silnym zapachu, z których potem wykształcają się czarne owocki.Od wieków w ludowej medycynie krajów europejskich wykorzystywano liście, kwiatostany, korzenie i jagody bzu.Składniki czynne czarnego bzu to flawono-idy, alkaloidy i glikozydy o działaniu przeciwzapalnym, moczopędnym, rozkurczowym, oczyszczającym krew i łagodnie przeczyszczającym.Dawniej uważano, że herbatka z kwiatów bzu przynosi ulgę w infekcjach płuc, zapaleniu stawów, odrze i szkarlatynie.Także dzisiaj niektórzy zielarze zalecają picie mocnych naparów z bzu z dodatkiem liścia mięty i korzenia imbiru jako remedium na przeziębienia, grypy i gorączki.Bez jest też niezastąpiony w leczeniu przeziębień, ze względu na swoje właściwości napotne.Obecnie zdobył popularność jako środek oczyszczający organizm, stosowany w postach wzmacniających układ odpornościowy, a także w dietach odchudzających.Dostępny w aptekach, w sklepach zielarskich, sklepach ze zdrową żywnością w postaci syropu, tabletek lub kapsułek.CZEPOTA GAMBIR (UNGARIA TOMENTOSA)Zioło pochodzące z wiecznie zielonych lasów deszczowych Amazonii.Ostatnio przypisuje mu się działanie wzmacniające układ odpornościowy organizmu i próbuje stosować w terapii przeciwnowotworowej i w leczeniu AIDS.W wielu krajachprzeprowadza się badania nad wpływem czepoty na artretyzm, uczulenia, wrzody żołądka, nowotwory i trądzik.Rosnące zapotrzebowanie na to zioło spowodowało, że dostępne jest w sklepach ze zdrową żywnością w postaci herbatki ziołowej i kapsułek.CZOSNEKBylina z rodziny liliowatych, obejmuje około 260 gatunków, z czego jako warzywo i przyprawę uprawia się czosnek pospolity, którego cebulka znana jest z ostrego smaku i zapachu.Zastosowanie czosnku to klasyczna kombinacja kuchni z medycyną ludową [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • anikol.xlx.pl